Догляд за ягідними чагарниками у серпні

Догляд за ягідними чагарниками у серпні фото опис

Не можна уявити присадибну ділянку без кущів смородини чи малини, ягоди агрусу теж люблять дорослі та діти. Свої угіддя – це не лише овочі та фрукти, ягідні чагарники вимагають належної уваги, особливо після літнього збору врожаю.

Після збирання ягід треба провести огляд всіх чагарників для проріджуючої обрізки крони. На чорній смородині відсікаються пагони віком 3 років, найменш плодоносні. На інших чагарниках (червоній, білій смородині та аґрусі) видаляються гілки 5-річного віку. Їх легко відрізнити по темній корі і мінімуму квіткових бруньок.

Також обрізці піддаються всі слабкі пагони, що стелиться до землі. У малини видаляють ті пагони, що плодоносили напередодні. Виняток становлять ремонтантні сорти, на яких очікується другий осінній урожай.

Намагайтеся при збиранні врожаю прибрати з кущів закручені листочки, сухі ягоди та павутинні гнізда. Ці джерела зарази треба спалити.

Обрізання чагарників

Чорна смородина невибаглива, швидко розвивається на ділянці та рясно плодоносить вже у перші роки. При цьому без обрізки врожайність неухильно зменшуватиметься. Щоб зберегти рівень збирання смородини, старі товсті пагони відсікаються біля самої основи після отримання врожаю. Зберегти на кущі треба кілька зелених молодих гілок та сильних пагонів цього року. Наступного сезону вони добре заплодоносять.

Ягідні кущі, на яких махнули рукою і не обрізають, швидко та неконтрольовано розростаються. Незважаючи на крупність самих рослин, ягоди дрібні та рідкісні. Зауважимо, що аґрус та червона смородина, на відміну від чорної, утворюють ягоди на маленьких сучках та нижніх торішніх гілках. Якщо обрізати молоді пагони дуже сильно, кущ почне виробляти їх додатково.

Обрізання чагарників фото опис

Оптимально буде, якщо кущ чорної смородини у віці від року до п’яти має 3-4 міцні гілки та під 20 пагонів різних років. Найбільше великих ягід з’являється на гілках віком 2-3 років. Видалення гілок робиться без прядків, а всі зрізи бажано змастити садовим варом. Цей захід захистить кущі від склянки.

Малина та ожина літніх гібридів дають якісні гілки за перший рік, а плодоносять у наступному. Коли ягоди зібрані, сухостій видаляється біля землі, щоб дати простір для нової порослі. Пізні сорти малини дають ягоди на однорічних гілках. Їх обрізають наприкінці жовтня.

Існують перевірені багаторічним досвідом правила формування ягідних кущів:

  • Чорну смородину обрізають із метою покращити форму крони. Видаляються всі лежачі, пошкоджені та надто зігнуті гілки, а також 5-річні розгалужені пагони, що візуально збільшують внутрішню частину крони, при цьому практично не приносячи врожаю;
  • У білої і червоної смородини прибирають після збору ягід товсті пагони, що гілкуються, з внутрішньої частини крони, а також юну поросль біля стовбура;
  • Сорти малини, що дають плоди з серпня до вересня, не чіпають восени. Обрізання їх робиться навесні. А ось гібриди, що дають ягоди на дворічних пагонах, цих пагонів повинні втратити. Новий урожай з’явиться на решті стебел. Також забирається молода поросль, що зазнала захворювань. Намагайтеся обрізати максимально близько до ґрунту, щоб не залишилося пеньків, за які зачепляться шкідники чи захворювання. Обрізані частини кущів віднесіть подалі та спалить, якщо є можливість.
  • У кущів шипшини, аронії, барбарису та ірги треба прибрати кореневу поросль, яка просто так забирає у дорослої рослини корисні речовини.

Підживлення чагарників

Після рясного врожаю рослини потребують підживлення, щоб відновити запас корисних речовин у кронах та кореневій системі. Добрива вносять відповідно до умов навколишнього середовища та типу вирощування.

Ягідні чагарники удобрюють у теплий, але не спекотний день. Допускається хмарність, але без дощів. Сонячна спека може спричинити хімічний склад деяких добрив, пошкодивши культурам. До того ж, висока температура знижує ступінь попадання корисних речовин у ґрунт, а при дощі позакореневі добрива взагалі виявляться змиті.

Підживлення чагарників фото опис

Зверніть увагу на склад ґрунту під кущами. Чорнозем вимагає велику кількість калію та магнію, а грунт лугового типу потребує великої кількості фосфору та азоту. Але з азотними добривами треба бути обережними, вони стимулюють активне зростання юних пагонів, які не зміцняться до морозів і помруть.

На легких типах ґрунтів також витрата підживлення більша, адже компоненти сильніше вимиваються із ґрунту. Згідно з правилами садівництва, підживлення кущів проводиться дворазово: у березні та на початку серпня. Другий внесок підживлення робиться азотними добривами, приблизно 5-6 г/м. кв. З найпопулярніших складів відзначимо нітрат кальцію-амонію з розрахунку 180-200 г/м. кв.

У серпні кущі вже починають перебудовуватись під урожай наступного року, розширюючи кореневу систему. Бажано удобрити суперфосфатом та калієм. Мінеральне підживлення вноситься в полив. Допускається занести її у верхній шар ґрунту, якщо мрячить дощ. Хлористий калій для добрива аґрусу використовувати не можна – кущ скине листя.

Захист чагарників від хвороб та шкідників

Якщо виникла потреба, після збирання врожаю треба провести захисні заходи. У ягідних чагарників вистачає як інфекційних захворювань, і шкідників.

Усі кущі у серпні потрібно перевірити з метою виявлення попелиці, мідяниці, павутинного кліща. В останній місяць літа оглядати треба раз на пару тижнів. Якщо стоїть спека із посухою, перевіряйте саджанці щотижня.

Якщо чагарникові насадження по площі невеликі, у боротьбі з попелицею та кліщами можуть допомогти недорогі перевірені способи: настоянки та відвари. У нашій місцевості можна легко знайти рослини з корисними властивостями та обприскати настоянками ягідні чагарники.

Наведемо приклади популярних рецептів:

  • Настойка кульбаби. 200 г сухого збору (або півтора кг нових кульбаб з корінням) настоюється день на 10 л води. Після проціджування даним екстрактом проводять обприскування хворих кущів. За два тижні процедуру повторюють. Настоянка з кульбаби дасть додатковий імунітет до захворювань;
  • Настоянка цибулинної шкірки. 200 г лушпиння витримуються три дні в 10 л води, проціджується. Обприскати треба, не розбавляючи;
  • Настоянка часник. На 10 л води треба 250 г подрібненого часнику. Ретельно перемішуючи, настоюють лише 15 хвилин, а потім розбавляють ще 10 л води. Цим розчином обробляють кущі у теплу погоду.

Якщо прийнято рішення вдатися до спеціалізованих препаратів від павутинного кліща, крім садового мила користь принесуть органічно та екологічно нешкідливі: «Амблісейус», «Актоверм», «Siltac EC», «Target Agricolle», «Фітосейус». Ефективність цих препаратів досягається блокуванням дихальних функцій кліщів, а не дією отрут.

Якщо ж урожай зібраний, можна скористатися потужнішими хімічними сполуками, на кшталт «Санмайта», «Актори», «Енвідора» та «Анти-Кліща». Щотижня процедури повторюють до кінця літа.

Мульчування чагарників

У серпні майже всі кущі завершують плодоношення, отже, можна мульчувати ґрунт навколо них. Як відомо, є органічна збагачувальна мульча та синтетична захисна (типу агроволокна).

Для створення мульчі підходять різні типи органіки:

  • перепріле листя з минулого року з-під здорових яблунь, груш та абрикосів;
  • тирсу, крім хвойних, дуб і граб (з прискорюючими зростання компонентами);
  • шар 10 см рубаної соломи.

Посадка саджанців

Хоча серпень може бути досить спекотним, до кінця місяця настає довгоочікувана прохолода. Отже, можна переміщати саджанці чагарників на постійні місця. Найкраще брати саджанці з горщиків, із закритою кореневою грудкою з горщиків, щоб уникнути травм кореневої системи та шоку.

Врахуйте, що розсада ягідного чагарника – це мініатюра дорослого екземпляра. Кущик має бути сформований правильно. Вибирайте розсаду зі здоровим стволом, рівномірними гілками з усіх боків.

Проста інструкція з посадки саджанців:

  • посадкова яма на 70 % ширша і 20 % глибша за кореневу грудку, причому гумусовий пласт відкладають окремо, не перемішуючи з більш глибокими і неродючими шарами;
  • на донний шар, що складається з родючого ґрунту, ставлять кореневу кулю і кущик, причому коренева шийка повинна підніматися над землею на 2-3 см;
  • порожнеча між кореневою грудкою та ямою збоку заповнюються гумусом;
  • саджанець ретельно поливають, і в міру осадження ґрунту треба насипати новий родючий шар, трохи прим’яти і знову полити;
  • посаджений молодняк поливати потрібно щотижня під корінь, до жовтневих дощів.

Інші роботи у серпні

Деякі садівники після посухи роблять помилку, виливаючи під кущ одразу кілька відер. Полив має бути регулярний та помірний. Молодим кущам щотижня достатньо приблизно 7 л води, старим 13-15 л води. Не можна поливати екземпляри із зрілими ягодами, інакше вони стануть водянистими і можуть тріснути.

Догляд за ягідними чагарниками у серпні фото опис

У серпні, як і раніше, продовжують боротьбу з бур’янами і розпушування ґрунту. Радять це робити у середині серпня перед мульчуванням. Якщо прикустова зона прикрита перегноєм, бур’яни вже не зійдуть до весни.

Наприкінці літа можна помітити, як кущ втрачає перше листя. Зазвичай це листочки із грибковими захворюваннями. Раз на кілька днів їх треба зібрати і спалити далеко від культурних рослин.

Читайте також, як засушити лаванду, щоб вона максимально довго зберігала свої корисні якості і аромат.

Рекомендуемые товары:

Комментарии: