Як сушити лаванду

Як сушити лаванду фото опис

Всім знайомий дивовижний аромат лаванди. У цій унікальній рослині міститься великий набір корисних речовин: мікроелементів та ефірних олій. Завдяки їм ця запашна трава і має такий приємний запах. Чай або ванна з лавандою заспокоїть перед сном, засушені стебла внесуть у вашу хату затишну атмосферу. Важливо лише правильно зібрати та засушити рослину, щоб квітки не обсипалися.

Збір лаванди

Лаванда за ботанічними ознаками є багаторічною рослиною із сімейства губоцвітих. Її легко можна розпізнати в полі за тоненькими довгими листочками та колосками дрібних бузкових квітів. Відтінки суцвіть, втім, можуть відрізнятися від білих з бузковим відливом до рожевих і навіть темно-червоних.

Збір лаванди фото опис

Важливе правило при зборі – не висмикувати лаванду із ґрунту. Цей багаторічник наступної весни просто не зацвіте, якщо пошкодите кореневу систему. Рекомендують делікатно зрізати пагони з різних екземплярів, і в цьому випадку на тому самому місці робити збір можна довгі роки.

Де знайти квіти

Дика лаванда в Україні зустрічається лише у південних областях та в Криму. Але вже багато років її садять у парках та власних садах, приживається рослина добре. Хоча лаванда віддає перевагу сонцю і сухому грунту, рости вона може і в тіні, але цвітіння буде слабке.

При зборі будьте уважні з локалізацією порослі лаванди. Проходьте повз лаванду, що росте біля залізниці або автомобільної дороги, поряд з об’єктами промисловості, звалищами, фермами. Токсини легко вбираються рослиною, і користі такий збір не принесе. У будь-якому іншому безпечному місці лаванда годиться для збирання та засушування.

Коли та як збирати лаванду

Виходячи із мети збору, кожен сам визначає, коли заготовляти рослини. Цвісти лаванда починає у червні, а опадає до жовтня. Весняну лаванду без квіток також можна збирати. Листя не тільки придатне до вживання в їжу, а й підходить для використання в медицині та косметичних засобах.

Коли квіти тільки-но з’явилися, радять засушити букети лаванди. Суцвіття щільно закріплені до стебел, під час засушування не відпадуть. Коли на колоску залишилася лише половина квіток, саме час зібрати ароматичну лаванду, її коробочки у цей період містять максимум ефірних речовин. Рослина цвіте особливим чином, зверху донизу. Важливо, щоб розкрилися нижні квітки. Але якщо вже помітне насіння, зі збором ви запізнилися — багато ефірних олій зникають з рослини, його присмак буде гірким і в кулінарії небажаним.

Під час цвітіння частина корисних та ароматичних мікроелементів залишається у зелені. Щоб довго не збирати самі коробочки, радять зрізати квітки разом із стеблинкою, довжиною приблизно в 20 см. Деякі одночасно роблять обрізання і сусідніх стебел, щоб наступного сезону збору позначити форму кущика. Важливо обрізати не більше третини від висоти рослини, щоб вона не загинула.

Збір обов’язково треба проводити у сухий, теплий та безхмарний день. Спочатку трава має висохнути від ранкової роси. Не рвіть лаванду руками, щоб не випаровувалося багато соку з ефірними оліями. Використовуйте секатор, ніж чи серп.

Чим старший лавандовий кущ, тим більше з нього вийде збирання. На перший рік з рослини вийде взяти лише один, зрідка два букети. Після 3 років із куща забирають більше десятка букетів.

Як підготувати лаванду до сушіння

Після збирання не можна залишати лаванду без обробки на тривалий час. Буквально за кілька годин там з’являться зачатки цвілі. Краще відразу, на ділянці чи вдома, перебрати сировину. Переспілі суцвіття, сміття, непотрібне листя та інші рослини видаляються.

Щоб лаванда не гнила, її не слід промивати перед збором чи після. Тому намагайтеся відразу вибрати рослини чистіше, без пилу та бруду. Злегка сполоснути від ґрунтового забруднення допускається лише стебла, не зриваючи. Потім доведеться почекати, доки трава висохне.

Зібрану сировину не подрібнюють, щоб не губилися ароматні властивості. Лаванду слід зв’язати пучками по десять-двадцять рослин, перев’язати ниткою.

Як правильно сушити лаванду

Сушать ароматну рослину двома способами: на відкритому повітрі та в сушарці. Процес і тривалість різняться, а ось результат однаково хороший – ви отримуєте якісний збір із збереженням усіх корисних властивостей.

Як правильно сушити лаванду фото опис

На відкритому просторі

Лаванда сушиться повітря від двох до чотирьох тижнів. Ароматичні трави збережуть при природному просушуванні найбільшу кількість ефірних олій. Сушать рослини на нитці чи папері.

На нитці:

  • натягується у зручному місці нитка (можна на спеціальних планках);
  • розвішуються пучки квітками вниз;
  • збір перевіряється щодня, іноді пучка тасують, покращуючи вентиляцію кожного.

На папері:

  • щось широке (деко або піддон) застеляється папером (підійде і тонка матерія);
  • рівним шаром розкладаються стебла з квітами і поверхня, що сушиться, кладеться добре вентильоване місце;
  • кілька разів на день рослини перевертають і акуратно ворушать.

Додатково, щоб квіти зберегли свій природний відтінок, досвідчені садівники сушать лаванду в темряві (наприклад, на горищі з відкритими віддушинами). У жодному разі не залишайте збір у підвалі, де зайва вогкість.

Допускається сушити на балконі, під навісом, на підвіконні, але частина аромату піде, як і яскравий відтінок квітів. Не можна, щоб лаванда сушилася під прямим УФ-випромінюванням сонця. У крайньому випадку, якщо немає потрібного простору, можна залишити лаванду до тижня висохнути під сонцем, щодня перевертаючи пучки. Але квітки втратять при такому екстреному сушінні свій насичений колір, а стебла частина аромату.

Дуже великі букети краще перев’язувати не ниткою, а гумкою. Справа в тому, що відбувається усушка пучка, і через нееластичні нитки букет розпадеться.

В електросушарці

Висушити лаванду в спеціальній сушарці можна лише за півдня. Звичайно, екстрене просушування не найкращий варіант, але іноді сировини дуже багато, а простору мало. Допоможе звичайна сушарка для фруктів.

Стебла в один шар кладуться на всі грати пристрою, вибирається режим «Трави» та найнижча температура сушіння (30 градусів). Щогодини прилад вимикають, грати міняють місцями, щоб вони охолонули. Щоб зберегти максимум ароматичних масел, рекомендують трохи «недосушити» лаванду, і 2-3 дні досушити її на відкритому місці.

У жодному разі не можна просушувати рослини в духовці. Мало яка з духовок дозволить тримати температуру нижче 35 градусів. Будь-який жар розщепить і вийме ефірні олії, зробивши сировину марною.

Як зберігати суху лаванду

Висушений збір потребує правильного зберігання. Зверніть увагу, якщо ви лаванду сушили на нитці, можна її так і залишити, лише обернувши марлею для захисту від комах. Після сушіння на піддонах або в електросушарках лаванду треба помістити у відповідну тару:

  • мішечки з полотна;
  • пакети із паперу;
  • скриньки з дерева;
  • картонні коробки.

Якщо ваша мета зібрати лише чашки квітів, акуратно зберіть їх з пагонів пальцями і пересипте в скляну банку. Кришкою закривати не можна, захистіть від комах збирання шматком тканини з обмоткою.

Як зберігати суху лаванду фото опис

Суха лаванда протягом цілого року здатна зберігати свої властивості, потім повільно їх втрачає. Зберігати її краще в сухому, слабо освітленому приміщенні, бажано без пилу.

Не можна зберігати лаванду в поліетиленових кульках та пакетах. Навіть абсолютно сухий збір у них через місяць може заборонити і запліснівніти. Навіть якщо цього не станеться, аромат залишиться дуже слабким.

Як використовують сушену лаванду

Історично людина використовувала ароматичну рослину у різних сферах. Наприклад, у Стародавньому Єгипті лаванда була компонентом для бальзамічних сумішей. І неспроста – речовини у лаванді пригнічують життєдіяльність бактерій, знімають запалення.

У сучасному світі є безліч варіантів застосування лавандового збору:

  • декор (з неї роблять симпатичні букети);
  • косметологія (від парфумів до кремів);
  • дезінсекція (засіб від молі для гардеробу);
  • медицина (заспокійливі, спазмолітичні засоби у вигляді мазей та притирок);
  • кулінарія (ароматичний компонент різних страв та добавка до чаю).

Пучки лаванди, розміщені в шафах та комодах, не тільки захистять від молі, але й усунуть затхлий запах. Будь-який одяг із ледь помітним ароматом лаванди буде завжди свіжим.

Зрештою, ароматними букетами можна порадувати рідних та близьких. Мало хто спеціально сушитиме цю дивовижну рослину, а отримавши в подарунок, завжди знайде йому відповідне застосування в будинку.

Читайте також: Як прикрасити ділянку садовими фігурами.

Рекомендуемые товары:

Комментарии:

  • Reading your article helped me a lot, but I still had some doubts at the time, could I ask you for advice? Thanks.