Вирощування жимолості їстівної від А до Я

Вирощування жимолості їстівної від А до Я фото опис

Повноцінне задоволення від садівництва легко отримувати вирощуючи не лише квітучі культури, а й смачні та особливо корисні. Однією з таких культур є їстівна жимолость, рослина гарна, ягоди смачні та корисні. Далі ви дізнаєтеся про те, як легко виростити цей невибагливий чагарник на своїй ділянці.

Зовнішній вигляд жимолості їстівної

Існує чимало сортів їстівної жимолості, всі вони не перевищують двох метрів заввишки. Пагони можуть бути прямостоячі або кучеряві, рослина схильна до розгалуження. Ягоди довгасті, дрібні, синього чи фіолетового з напиленням кольору. Плодоношення в залежності від сорту може досягати десятиліть. Жимолость є самобезплідною, для зав’язей їй знадобиться перехресне запилення.

Незважаючи на те, що ягоди жимолості смачні та корисні,

як декоративний елемент саду її також нерідко використовують.

Зовнішній вигляд жимолості їстівної фото опис

Вибираючи сорт звертайте увагу на висоту кущів, терміни дозрівання та смакові якості ягід. Сьогодні можна часто зустріти такі сорти як:

  • Принцеса Діана;
  • Ведмедиця;
  • Сувенір;
  • Ласун;
  • Чарівниця;
  • Німфа;
  • Захоплення;
  • Спокуса;
  • Татарська жимолость та інші.

Посадка та вирощування

З посадкою зможе впоратися навіть новачок. В ідеалі, пора року – весна/осінь, до травня та після вересня. Місце вибирайте добре освітлене із незакисленим ґрунтом. Заздалегідь ділянку можете удобрити перегноєм чи золою. 

Огляньте саджанці жимолості і обріжте засохлі, підгнилі і довгі — понад 30 см коріння.

Лунка має бути розміром 40*40 см, глибина така ж. При висадженні саджанців витримуйте дистанцію між ними близько 2-3 метрів. На дні посадкової ями сформуйте горбик, щоб розправити по ньому коріння. Коренева шийка повинна бути опущена не більше ніж на 5 см. Ґрунт навколо саджанця утрамбувати і пристовбурне коло окреслити бортиками із землі, щоб при поливі не розливалася вода. Рясно полийте чагарник після посадки і замульчуйте торфом.

Посадка та вирощування фото опис

Підвищеного догляду рослина потребує лише на етапі приживлення. Слідкуйте за своєчасним поливом, на один чагарник достатньо 10 літрового відра, виривайте бур’яни та розпушуйте землю, а через півроку знову внесіть підживлення (органічне чи мінеральне). Важливо не пропустити погіршення здоров’я рослини, щоб у разі хвороби або нападу шкідників одразу зреагувати та захистити жимолость. Через три роки можна буде організувати першу обрізку, що формує крону.

Наприкінці травня ягоди стають насиченого кольору, не варто прокрастинувати зі збором врожаю, спілі ягоди швидко опадають. У середньому кущ може дати до 5 кг ягід.

Восени чотирирічну жимолость можна обрізати шляхом видалення пошкоджених та сухих гілок. Річні пагони залишайте, а слабкі гілки забирайте. Навесні також чагарнику показане санітарне обрізання з формуванням гарної крони.

Захворювання та шкідники

На щастя жимолость дуже стійка до захворювань, але трапляються рідкісні випадки інфекцій, такі як, туберкульозу культури, червоної плямистості та борошнистої роси. Грибкові хвороби легко йдуть під впливом фунгіцидів, обприскування краще повторити перед зимівлею. Загалом це невибаглива рослина, яка не тільки рідко хворіє, а й чудово переживає заморозки.

Користь та шкода жимолості їстівної

Користь від ягід у різному вигляді може бути дуже різноманітною, враховуючи їхню масу властивостей. Ягоди мають на організм такі ефекти:

  • протизапальні;
  • противірусні;
  • сечогінні,
  • жовчогінні;
  • жарознижуючі;
  • антивиразкові;
  • тонізуючі.

Також жимолость їстівна виводить токсини, підвищує імунітет та опірність організму до інфекцій. Для профілактики різноманітних захворювань жимолость їстівна як панацея, служить також полівітамінним та судинозміцнюючим засобом.

Екстракт жимолості використовують у косметології, так як ягода відома своїм омолоджуючим ефектом. Можна подрібнити свіжу ягоду в блендері для створення масок, які відрізнятимуться поживністю та пілінгуючими властивостями.

Протипоказань у ягід практично немає, має місце лише індивідуальна непереносимість та рідкісні алергічні реакції.

Розмноження жимолості їстівної

Питання розмноження культури може виникнути саме собою або ви виявите, що чагарник сильно розрісся і його треба розділити. У період плодоношення обріжте молоді зелені пагони до 20 см, обробіть гетероауксином і висаджуйте восени. 

Розмноження жимолості їстівної фото опис

Відведеннями розмножують влітку: прикріпіть пагони до ґрунту в декількох місцях, зафіксуйте, поливайте регулярно. Навесні їх можна буде обрізати для самостійного розвитку.

Також можна сіяти насіння, перед посівом його добре просушують, схожість зберігається до 2 років. Насіння висівають створюючи їм парниковий ефект, а після появи 2-3 листків рослину можна перенести у відкритий ґрунт.

Страви з жимолостю

Ягоду можна приготувати відразу після збирання різними способами: з неї варять варення, морси, компоти, джеми, соуси до м’яса, додають у випічку. Завдяки кисло-солодкому смаку ягода чудово гармонує у десертах. А якщо врожаю забагато, сміливо заморожуйте на зиму і робіть потім з неї корисний живий чай, який надійно підтримуватиме ваш імунітет.

Читайте також, як і коли правильно обрізати плодові чагарники.

 

Рекомендуемые товары:

Комментарии: