Осіннє обрізування плодових дерев

Осіннє обрізування плодових дерев фото опис

Зарослі крони фруктових культур не тільки гірше плодоносять, але й уразливі до різних захворювань. Весняна процедура носить санітарний характер після зимових морозів та вітрів, а осіння вважається більш значущою.

Проріджування крони саме восени має кілька плюсів:

  • дерева легше перенесуть перед зимовою сплячкою обрізання, а навесні відновлять зростання;
  • снігову зиму плодові культури легше переживуть, адже слабкі та густі ділянки крони не затримуватимуть важкий сніг;
  • восени грибкові збудники дерев вже перебувають у сплячці та не потраплять у деревні рани.

Важливо розуміти, коли проводиться осіння обрізка. Терміни трохи відрізняються від регіонів та погодних показників різних років. Зазвичай обрізку починають відразу з опаданням листя, коли рух соку в дереві менш інтенсивний.

Роботи зі стрижки крон краще виконувати з кінця вересня або протягом жовтня, щоб до перших морозів дерево встигло відновитися. Обрізка напередодні холодів у листопаді може призвести до підмерзання тканин рослини в зрізах, ослаблення дерева і навіть загибелі взимку.

стри жка крон фото опис

Зверніть увагу — якщо восени з якихось причин не вдалося провести стрижку, що формує або омолоджує, процедури переносяться на весну, а не пропускаються до наступної осені.

Після якісного осіннього обрізання дерева:

  • одержують додаткове світло, кисень;
  • плоди приносять великі та зовні більш привабливі;
  • менш уразливі до захворювань;
  • дають урожай раніше та кілька років поспіль;
  • виглядають доглянуто.

Які плодові культури потребують осінньої обрізки

Не всі дерева варто підстригати восени. Культури, що вразливі до холодів, краще обрізати навесні, щоб не погіршити здоров’я рослини. Восени рекомендують обрізати насамперед:

  • яблуні;
  • груші;
  • сливи.

Які плодові культури потребують осінньої обрізки фото опис

Інші фруктові культури вимагають лише санітарного обрізання: вишня, черешня, абрикос, персик. Також у них видаляється прикоренева поросль, щоб у ній не зимували шкідливих комах.

Правила осіннього обрізання

Головний принцип, якого варто дотримуватись – не перестаратися. Занадто потужна стрижка крони зробить дерева слабкими. Плодові культури після поганої зимівлі покажуть знижену врожайність.

Для обрізки треба, виходячи із прогнозу погоди, вибрати відносно теплий день, без опадів та хмарності. За такої погоди рани після процедур природно зможуть підсушитися.

Правила осіннього обрізання фото опис

Обрізання плодових дерев відбувається у 5 етапів:

  1. Спочатку робиться санітарна обрізка. Крону позбавляють від зламаних, висохлих, хворих пагонів.
  2. У дерева видаляють прикореневу поросль, а також дзиги. Ці пагони вимагають зайвих поживних речовин, а врожайність не підвищать.
  3. Обрізці піддаються слабкі, скучені, перехресні пагони. Не потрібні дереву також гілки, що ростуть строго вгору, прямо униз до землі, або в глибину крони.
  4. Зрізи робити треба рівними, і не можна залишати без обробки. Підійде садовий вар, масляна фарба чи спеціальна паста. Речовина має містити фунгіцидні компоненти.
  5. Хворі пагони після видалення слід спалити далеко від культурних рослин. Решту можна відправити в компост або мульчу, попередньо подрібнивши.

Найбільш урожайними гілками є ті, що ростуть під прямим кутом до ствола. На них треба орієнтуватися.

Щоб не було зламів із захопленням кори, великі гілки підпилюють спочатку знизу, а потім зверху. Можна гілки обрізати повністю, або вкорочувати (але після такого варіанту на пеньку з’являться гілочки, що заміщають, це викличе подальше ущільнення крони). Вкорочувати краще молоді гілки, щоб наросло кілька майбутніх плодових пагонів.

Видалення гілки вщент називається «на кільце», і такий спил краще загоюється. Допустимо залишати восени пеньок, якщо незабаром очікуються морози. Весною доведеться його зрізати, щоб не став розсадником шкідників.

Інструменти мають бути гострі, продезінфіковані хоча б спиртом. Зазвичай застосовують секатори, садові ножі, ножиці, пилки. Недостатньо гострі леза залишать на корі задираки, в які легко проникнуть грибкові захворювання. Бажано знезаражувати інструмент після обрізки кожного плодового дерева, щоб не розносити по всьому саду хвороби.

Старі фруктові дерева потребують омолоджування. У них віддаляються товсті, з поганою врожайністю гілки, домагаючись їх заміщення молодими скелетними гілками.

Молодим дерев’яним саджанцям теж потрібна обрізка пагонів на рівні запланованого штамба. Від нього відійдуть бічні пагони. Можна їх трохи проредити. Це і будуть скелетні гілки майбутньої дорослої рослини.

Читайте також про 10 найважливіших справ у саду у вересні.

 

Рекомендуемые товары:

Комментарии: