Як посадити тюльпани в горщик: поради, секрети та правила

Як посадити тюльпани в горщик: поради, секрети та правила фото опис

Тюльпани починають квітнути дуже рано, як і нарциси, крокуси, гіацинти та інші весняні квіти. Та не всіх задовольняють ці квіти біля будинку, інколи хочеться отримати квіти ще раніше і вдома, на щастя це легко можна зробити у будинку, і так отримати букети до дня народження, 8 березня чи навіть до дня закоханих.

Підготовка ємності, ґрунту та цибулин

Тюльпани можна вирощувати практично в будь-якому посуді:

  • пластиковий;
  • керамічний;
  • фарфоровий;
  • скляний.

Підготовка ємності, ґрунту та цибулин фото опис

Найкращим вважається керамічний горщик, який пропускає добре повітря. А влітку такий матеріал повноцінно захищає цибулини від спеки. Також знизу ємність повинна мати дренажні отвори. Форма не принципова, як і глибина, головне, щоб цибулина могла розміститися в горщику з корінням. 

Щоб не готувати грунт самостійно, можна придбати нейтральну або слаболужну суміш для цибулинних у квітковому магазині. Якщо робити суміш самостійно, візьміть листову землю, городню, перегній чи компост,  і все це у рівних частинах. Піску чи вермікуліту дають трохи менше, можна також додати торф. 

Види та сорти тюльпанів  

Сорти тюльпанів не обов’язково мають бути однакові, також є практика посадки квітів з різним терміном цвітіння. Таким чином ви отримаєте майже непреривну квітучу красу. Серед ранніх сортів популярні червоні Christmas Dream, рожевопелюсткові Christmas Beauty, Christmas Marvel мають малиновий колір, а Christmas Exotic рожевий колір. Також зверніть увагу на сорти групи Тріумф (Ben Van Zanten, пурпурові Bergamo, золоті Golden Brigitta і Whitney). Великою популярністю користуються ранні махрові тюльпани, сортів яких є надвелика кількість. Якщо комбінувати їх з махровими пізніми сортами, наприклад Blue Diamond чи Foxtrot, отримаєте не тільки різний термін цвітіння, а і різні кольори у ваших вазонах.

Умови вирощування тюльпанів у горщику

Квітучі рослини мають бути досконалі, бо шкода щоб їхня висока декоративність проходила повз нас, без насолоди цим процесом. Для повноцінного вирощування цибулини потрібно охолодити, так в завдатку в цибулині формується квітконос. Термін процесу та оточуюча температура буде залежати від сорту, часто для вигонки в теплиці охолоджують сухі цибулини, а потім їх висаджують. Зазвичай діапазон охолодження 5-9°С, а термін від 9 до 12 тижнів, після чого посадковий матеріал розміщують в тару на укорінення і підвищують температуру до 20°С, так квітка через місяць починає вже квітнути. 

Звичайно цей процес важко організувати в квартирі, але якщо використовувати холодильник де температура не нижче 9°С, а потім помістити в прохолодну кімнату і повільно протягом місяця переносити до теплої, то цілком можливо прискорити цвітіння. 

Головна умова вирощування тюльпанів у горщику — підтримання постійної температури і достатня кількість освітлення (щонайменше 10 годин), для цього їх необхідно досвічувати.

Висаджування цибулин тюльпанів

У ємності діаметром близько 20 см можуть поміститися на вирощування близько 5 цибулин. Такий тип посадки формує ідеальну групову посадку. Процес висадки має проводитися у вересні чи жовтні, а якщо ви плануєте вирощування на вигонку — у листопаді.

Висаджування цибулин тюльпанів фото опис

Обов’язково організуйте рослинам повноцінний дренажний шар, підійде як керамзит, так і вугілля чи гравій. Підготовленого ґрунту насипають мінімум в два рази більше, встановлюють в нього цибулини, і злегка ущільнюють землю, знову засипають шаром ґрунту і поливають, якщо земля при цьому трохи осідає, досипайте ще трохи.

Відправте горщики в прохолодне місце, бо в перші місяці осені на вулиці досить тепло. Підійде нижнє відділення холодильника. Раз на тиждень оглядайте стан цибулин. Якщо грунт підсох, зволожити його можно пульверизатором. Якщо з’явилася пліснява, зверніть увагу чи не занадто вологий грунт і зніміть запліснявілий шар.  

Догляд за квітами

Після того, як горщик переміщають в тепло і на світло, починається активний процес розвитку тюльпанів. Обирайте місце без прямих сонячних променів. Полив має бути теплою, відстояною водою, приблизно 2 рази на тиждень, не нехтуйте обприскуванням, особливо якщо приміщення сухих.

Догляд за квітами фото опис

Підгодовують тюльпани фосфорними добривами щотижня. Якщо дасте забагато азоту рослина може перестати нарощувати зелену масу. Цвітіння квітів у горщику триває близько двох тижнів, продовжити цей період можна виносячи горщик до балконних дверей чи в прохолодну кімнату з температурою близько 16°С.

Цибулини, посаджені у лютому зацвітуть не раніше квітня. А щоб отримати квіти у березні, висаджують цибулини у грудні. Пам’ятайте, різкі перепади температур шкідливі для цих квітів. Але якщо процес посадки та догляду відбувся правильно, ви отримаєте неперевершені квіти.

Читайте також: Утеплення плодових дерев на зиму: корисні поради 

Рекомендуемые товары:

Комментарии: