Утеплення плодових дерев на зиму: корисні поради

Утеплення плодових дерев на зиму: корисні поради фото опис

Всі рослини потребують підготовки до зимових морозів, плодові дерева не виключення, хоч вони і виглядають масивними та стійкими. Правильна підготовка до заморозків гарантує в наступному сезоні гарний врожай, здоров’я та стійкість плодових дерев.

Догляд в листопаді не потребує багато зусиль, головне дотримуватися базових етапів:
— обрізка;
— обробка;
— підживлення;
— мульчування;
— укриття.

Як підготувати дерева до зими

Обрізка — це перший крок до утеплення. Перед тим як приступити безпосередньо до утеплення стовбура вирвіть навколо всі бур’яни, а пристовбурне коло необхідно перекопати. Профілактична обробка включає в себе нанесення на штамб та скелетні гілки захисний розчин фунгіцида чи мідного купоросу. Це захистить дерево від грибкових та бактеріальних захворювань.
Мульчування грунту

Деякі садівники недооцінюють мульчування, хоч це простий і ефективний прийом, який захистить коріння від пересихання, не дозволить розрастатися бур’янам, попіклується про стабільність температури і не дасть морозу проникнути на глибину. Відпадає необхідність у весняному підживленні азотних добрив, якщо мульча багата на азот. Також шкідники, слимаки, равлики, та збудники хвороб зазнають краху через процес мульчування.

Як підготувати дерева до зими фото опис

Мульча може бути постійною (гравій, каміння, скло) та динамічною (торф, листя, тирса, кора. В другому випадку ви грунт наповниться корисними мікроелементами. Мульчування відбувається після обробки фунгіцидом, шар мульчі має бути товщиною не менше 8-10 сантиметрів, перегною чи компосту достатньо 5-7 см. Також зверху шар мульчі можна накрити лапником.

Органічну мульчу необхідно викладати так, щоб захистити стовбур з нею не контактував. Також її викладають на опале листя до морозів.

Утеплення стовбура дерева

Молоді дерева більш вразливі до агресивного навколишнього середовища, тому їх краще необхідно утеплювати. Не зайвим буде спорудити навколо стовбура невелику огорожу з покривним матеріалом (мішковина, агроволокно, спанбонд). Вона захистить плодові дерева не тільки від сильних морозних вітрів, але і від гризунів. Головне вчасно зняти захист навесні, щоб не спровокувати розвиток цвілі.

Утеплення стовбура фото опис

Розпушуйте землю до заморозків і поливайте потроху дерева, щоб вони повноцінно вбирали в себе поживні речовини. «Зимові шуби» для плодових дерев яким не більше п’яти років обов’язкові. Також утеплювачами може виступати повсть, солома, очерет якими щільно обмотують стовбур дерева, а зверху вже тканинний матеріал який обмотують мотузкою. Не використовуйте метал при обмотуванні, взимку він дуже холодний. Потепління під час зимового періоду не страшні, такі укриття є повітряпропускними, а от з настанням весни його треба зняти.

Підживлення дерев перед заморозками

Одним з найважливіших кроків по підготовці плодових дерев до зими є підживлення. Осінні підживлення не тільки допомогають рослинам бути морозостійкии, але і підготовляють їх до плодоносного наступного сезону.
Мінеральні та органічні добрива зміцнюють імунітет рослин, підвищують стресостійкість.

Головне правило осіннього підживлення — воно має відбуватися після збирання врожаю. Найважливіші елементи в цей час: калій та фосфор, вони можуть бути як в мінеральних добривах, так і в органічних, чи комплексних.

Підживлення дерев перед заморозками фото опис

Під зиму не дають азотовмісні добрива, які стимулюють ріст нових зелених пагонів, бо вони не встигнуть до морозів стати міцними, здерев’янілими і загинуть. Також таке формування буде забирати у дерева сили на ріст зеленої маси.

Важливо дотримуватися інструкції до кожного препарату, до того ж кожне добриво по своєму буде активне на різних видах грунту: на важких щільних суглинках одна, на легких піщаних інша, де вимивається препарат швидше.
Виключно перепрівшу органіку вносять у пристовбурні кола.

Уникайте цих помилок при осінньому підживленні

Не поливати сад восени — велика помилка, особливо якщо осінь без дощів. Вологий грунт краще сприймає поживні речовини, рясні дощі восени допомагають рослинам легше перенести зиму, так як коренева система акумулює поживні речовини з водою.

Не використовуйте свіжу органіку, вона має бути перепрівшою. Дерев’яна зола може замінити калійно-фосфорні добрива, якщо ви не встигли їх вчасно придбати. Основна задача такого підживлення — формування кори на молодих пагонах, і зміцнення кореневої системи.

Ранні підживлення. Не відмовляйтеся від внесення добрив у листопаді, перед самими заморозками. В цей період краще вносити водорозчинні препарати, так дерева їх швидше засвоять.

Читайте також про сибірські іриси: посадка і догляд, застосування в ландшафтному дизайні.

Рекомендуемые товары:

Комментарии: