Ірис сибірський: посадка і догляд, застосування в ландшафтному дизайні

Ірис сибірський: посадка і догляд, застосування в ландшафтному дизайні фото опис

Сибірські іриси (лат. Iris sibirica), або півники — одні з найстійкіших квітів з усього роду Ірисів. Саме тому їх популярність не збавляє обертів, а у ландшафтному дизайні їх залюбки використовують в різноманітних групових посадках, бо рослина на додачу невибаглива і може якийсь час прожити абсолютно без догляду. Важливо розуміти, що квітка занесена у Червону книгу України, тому дикоростучі півники не  варто зривати, а купувати корневища і саджанці ірисів у розплідниках і насолоджуватися їх красою — дуже рекомендується!

Опис рослини

Багаторічна рослина може сягати заввишки 110 см. Листки довгі, зеленого кольору, але коротші за стебло, завширшки до 4 см, лінійні, тягнуться до гори. Деякі сорти мають синій колір, деякі — фіолетовий. Частіше, це поєднання декількох відтінків:

  • пурпурового;
  • блакитного;
  • жовтого;
  • і навіть помаранчевого та коричневого.

Опис рослини фото опис

Бутон сягає 4-7 см в діаметрі, форма овальна, листя ніжне, легке, пелюстки зсередини і ближче до основи мають смугастий окрас. Якщо ви вирішите облаштувати цими квітами  ділянки біля будинку, то вкладаючи зовсім небагато сил, ви отримаєте високодекоративний вигляд клумб. 

Багаторічник буде дарувати яскраві квіти не один рік. Найбільш поширений колір бутонів — блакитний та синій, але інші кольори також не рідкість. Іриси не мають вираженого запаху, тому цінні серед тих, хто не любить різкі чи солодкі аромати. Зазвичай цвітуть півники близько півмісяця, поєднуючи різні сорти можно отримувати більш довгий період цвітіння.

Не зволікайте можливістю вигідно облаштувати палісадник чи присадибну ділянку, поєднуйте квіти з іншими багаторічниками, та насолоджуйтесь красою. Далі ми розкажемо як посадити іриси, щоб вони викликали вау-ефект.

Як ефектно посадити іриси сибірські

Якщо вам подобаються пишні, помпезні, об’ємні кольорові насаджання — тоді сибірські іриси саме для вас. Вони чудово заповнюють клумби, огорожі, бордюри і комбінуються з однотонними і невеличкими багаторічниками. Навіть якщо ви не маєте досвіду у вирощуванні квітів, ви можете сміливо починати вирощувати іриси, адже вони абсолютно невибагливі. Ось декілька способів як можна використовувати півники в ландшафтному дизайні:

  • розділяти зони насаджень;
  • оформлювати водойми;
  • висаджувати іриси на склонах щоб їх коренева система зашкоджувала осипанню грунтів;
  • облаштування міксбордерів, альпінаріїв;
  • декорування садових доріжок, огорож;
  • обрамлення газонів та інше декорування ділянок.

Як ефектно посадити іриси сибірські фото опис

Культура гарно виглядає також при вертикальній, чи багаторівневій висадці. До того ж, вона стійка до захворювань, що позбавить вас від кропіткого клопоту по догляду. 

В ландшафтному дизайні питання комбінування кольорів стоїть одним із перших. Оскільки півники мають широку палітру кольорів, ви можете сміливо комбінувати їх гармонійним способом. Сорти які складаються з декількох кольорів краще комбінувати з рослинами одного кольору, щоб запобігти надмірному числу кольорів на одній ділянці, це не буде виглядати гармонійно.

Через те, що півники мають настільки широку кольорову гаму, греки прозвали квітку веселкою. Сибірські іриси, на відміну від бородатих півників не мають на зовнішніх пелюстках бахроми. Та від цього вони не стають бідніші на пишність і не обмежені в популярності.  

Посадка та догляд за сибірськими ірисами

Перше на що необхідно звернути увагу при вирощуванні сибірських ірисів — якість посадкового матеріалу. Від нього залежить наскільки рослина буде здоровою, красивою і скільки проживе. Огляньте саджанці на наявність несприятливих ознак: листя та стебла не мають бути м’якими, в’ялими чи пліснявілими, бруньки мають бути добре розвинені. Колір зелені — лише яскраво-зелений, не темний. Злегка пожовкле листя може свідчити про деяке зневоднення, або перебування рослини в темному приміщенні. Транспортировка саджанців має відбуватися швидко, але це легко зробити завдяки перевізникам з якими співпрацюють майже всі інтернет-магазини.

Посадка та догляд за сибірськими ірисами фото опис

У відкритий грунт посадку проводять навесні і восени. Вибирайте світлі, сонячні ділянки, більш-менш постійні, квіти не потребують частих пересадок. Оскільки квіти зазвичай доволі високі, ділянка має бути захищеною від вітрів, які своєю силою могли б зламати витончені стебла. Півники добре ростуть на родючих і вологих грунтах, можна добавляти в склад суглинок і перегній. Між рослинами зберігайте дистанцію не менше ніж 50 см, щоб квіти мали куди розрастатися. Після посадки полийте грунт та дотримуйтесь базових вимог по догляду.

Незважаючи на те, що ця культура здатна переносити засуху, на початку її життя слідкуйте за регулярністю зволоження грунту. Якщо посадка відбувається восени, нехай це буде до жовтня, щоб рослина встигла прижитися до заморозків. Регулярно двічі на рік рекомендовано вносити мінеральні чи органічні добрива. 

 

Читайте також: Рододендрон: розмноження, посадка та догляд у відкритому грунті

Рекомендуемые товары:

Комментарии: