Рододендрон: розмноження, посадка та догляд у відкритому грунті

Рододендрон: розмноження, посадка та догляд у відкритому грунті фото опис

Представник сімейства Вересові — Рододендрон (Rhododendron) здатен зачарувати кожного своєю красою та пишністю цвітіння. Цей кустарник або дерево, може виростити кожен на своїй ділянці, тільки треба ознайомитися з базовими знаннями щодо посадки та догляду.

Багато хто мріє виростити цю культуру, але і багато людей і не наважуються, вважаючи цю рослину вимогливою. Насправді рододендрон не вибагливіший за популярні квітучі чи плодово-ягідні чагарники, а замовити рослину можна в розплідниках, які мають хорошу репутацію, щоб не ризикувати придбанням неякісного посадкового матеріалу. 

Рододендрон має популярність в Японії та Гімалаях, китайці і австралійці також насолоджуються цією рослиною на морських узбережжях. Сімейство Верескових куди належить рододендрон налічує понад тисячу представників.  

Особливості рододендрону 

Назва рослини складається з двох частин: «rhodon» — троянда і «dendron» — дерево. Рододендрон і правда схожий на дерево з квітучими трояндами. У дикій природі кущ добре поширений в Гімалаях, Японії, у Південному Китаї, в Непалі та в Америці, найкраще йому “живеться” біля водойм та на схилах гір і півтіні підлісків. Деякі види можуть сягати 4 метрів, а деякі мають повзучу природу. 

Особливості рододендрону

Рододендрони люблять використовувати в ландшафті як центральну фігуру присадибної ділянки, адже дивовижні бутони в період цвітіння здатні вразити будь-кого. Форма бутону може бути трубчастою, конусною, та у вигляді дзвіночка, багато сортів мають приємний аромат, і вважається медоносами.  

Посадка та догляд

Заплануйте посадку краще на весну. Грунт має бути родючий, субстрат не повинен вміщати чорнозем, свіжий гній або перегнійну землю, золу, і все, що робить його реакцію лужною. Додайте на дно посадкової ями, яка має бути розміром близько 50 см в глибину, керамзит. Якщо у вас сорт низькорослих рододендронів, висаджуйте їх на дистанції 1-1,5 метри один від одного.

Попіклуйтесь про посадковий матеріал завчасно, поставте кореневище у воду на декілька годин перед посадкою. Після посадки обов’язково рясно полийте культуру і продовжуйте це робити регулярно, адже рододендрони вологолюбні, особливо в період бутонізації та цвітіння. Грамотний полив — одна з найважливіших задач догляду, вода впливає і на формування бруньок, і на якість цвітіння і на стійкість рослини до захворювань. Краще якщо це буде полив м’якою водою, або дощовою. Інколи у відро з водою можна додати трохи торфу, це зробить її злегка кислою. Після зволоження субстрат має бути просоченим водою не менше ніж на 20 см, якщо це велика рослина — 40 см. В найспекотніші дні зволікати зволоженням категорично не рекомендується.  

Посадка рододендрону

Догляд за рододендроном включає сезонну і санітарну обрізку, коли виникає необхідність. Весною видаляють усі гілки які висохли, перемерзли взимку, а також вкорочують деякі старі пагони для омолодження куща. 

Культура дуже добре відгукується на підживлення мінеральними і органічними добривами. Рогове борошно рекомендуємо вносити в рідкому вигляді у пропорції 1:15 з водою, а після обов’язково поливають. Мінеральні добрива — це калій, кальцій і азот, суперфосфати на початку літа. 

Після цвітіння рослину рясно продовжують поливати, а перед холодами утеплюють за допомогою торфу. Чагарник накривають мішковиною, і фіксують мотузкою у землі. Після того, як сніг зійде, утеплення знімають. 

Розмноження рододендрону

Рододендрони можна виростити з насіння, черешка, бічного відводка. В першому випадку вам знадобиться посіяти насіння на розсаду і затратити на процес вирощування найбільше часу і сил. Серед альтернативних способів розведення — ділення дорослих кущів, щеплення черешків різних сортів.

Розмноження культури живцями — це мабуть, один з найпростіших і швидких способів.   Черешки за кілька місяців приживаються, а в наступний сезон культура квітне. Найкращий час для підготовки живців — травень або червень. Міцні гілочки здерев’янілих однорічних рослин нарізають під кутом 45 градусів і довжиною до 20 сантиметрів. На черешках має бути парочка верхніх листків, нижні треба різати. Поставте їх в воду із стимулятором росту стимулятори росту. Субстрат для саджанців краще вибрати покупний, збалансований, живці які дали коріння занурюють в ґрунт під нахилом і поливають чистою водою. Молоді посаджені черешки треба часто поливати.

Розмноження рододендрону фото опис

При правильному вирощуванні ви отримаєте мальовничу рослину з неймовірними квітами, які створюють незабутні пейзажі. Сорти відрізняються розмірами і квітами, забарвленням і навіть ароматом, тому кожний садівник знайде для себе найпривабливіший варіант.

Читайте також: Бордюрна троянда, як посадити та виростити найкращі сорти.

Рекомендуемые товары:

Комментарии: