Бордюрна троянда, як посадити та виростити найкращі сорти

Бордюрна троянда, як посадити та виростити найкращі сорти фото опис

Троянди – королеви літніх квітників. Без них складно уявити присадибну ділянку, а вміло підібрані різнокольорові сорти багато років тішать погляд. Зазвичай троянди складають основу квіткової композиції, і їх нечасто садять, як рослини, що обрамляють. Але є ціла група бордюрних троянд. У нашому розпліднику представлені найвишуканіші сорти.

Що собою представляють бордюрні троянди

На відміну від високорослих троянд, бордюрні виступають як ефектне обрамлення загального пейзажу. Їх також висаджують вздовж доріжок і як огорожу. Такими трояндами прикрашають парки та сквери. Додаткова перевага – невисокий зріст дозволяє з успіхом вирощувати їх у горщиках будинку.

Основні властивості бордюрних троянд такі:

  • невеликі розміри, до 70 см заввишки і ще менше завширшки;
  • гарне приживання на новому місці;
  • невибагливість, стійкість до морозів;
  • тривалий період цвітіння;
  • легкість у кімнатному вирощуванні;
  • широкий асортимент гібридів різних відтінків, розмірів;
  • шорсткі пелюстки, махрові бутони, мінливість відтінків виходячи з сезону цвітіння (є і двоколірні гібриди);
  • добре поєднання з іншими декоративними культурами.

Спочатку бордюрний різновид завезлу у Європу з Китаю. Селекціонери з усього одного виду створили вже понад сотню гібридів. Всі вони примітні великою кількістю бутонів на тлі блискучої зелені.

Найпопулярніші сорти

  1. Cordula відрізняється помаранчево-червоними суцвіттями з ненав’язливим ароматом, цвіте протягом літа. Листя темно-зелене, з переходом до бронзи, кисті великі. Деякі троянди яскраво-червоні, але змінюють колір на помаранчевий під сонцем. Кущі низькі, з великою кількістю гілочок.Троянда Cordula
  2. Little White примітний білими махровими бутонами середньої величини, що зібрані в суцвіття. Аромат солодкий, кущі високі (до 80 см), потребують захисту від морозів та вітрів. Цей канадський гібрид потребує частого обрізання.Троянда Little White фото опис
  3. Clementine – це невисокі півметрові кущі з прямими стеблами та помаранчевими суцвіттями. Відтінок змінюється до персикового, залежно від сонячних днів. Сорт відрізняється тривалим цвітінням, бутони оновлюються на ньому протягом усього літа.Троянда Clementine фото опис
  4.  Lovely Lidia досягає у висоту 70 см, а завширшки до 60 см. Цей нідерландський гібрид називають спрей-трояндою. Ніжно-рожеві квіти здатні змінювати відтінок до яскраво-малинового. Сорт холодостійкий, стійкий до захворювань та шкідників.Троянда Lovely Lydia фото опис
  5. Yellow doll, напевно, найпопулярніша бордюрна троянда, акуратна та мініатюрна. Кущик висотою всього 25 см цвіте весь літній сезон жовтими бутонами діаметром 5-7 см. Його найчастіше з усіх вирощують у вазонах та горщиках.Троянда Yellow Doll фото опис
  6. Sugar Baby відрізняють лимонно-жовті бутони, що потім набувають рожевого або червоного кольору. Висота 40 см, причому кущ не розростається. Цвіте ця троянда все літо, в одному суцвітті до 15 бутонів.
    Троянда Sugar Baby фото опис

Вирощування бордюрних троянд

Визначившись із сортом, і купивши саджанці, можна приступати до посадки. Надалі ви зможете розмножувати троянди трьома способами:

  • живцями;
  • насінням;
  • поділом кущів.

Посадка

При вирощуванні на свіжому повітрі підберіть сонячну ділянку без сильних вітрів. Ґрунт троянда любить родючий, без застою вологи. Зверніть увагу, що раніше на цьому ґрунті не повинні рости рожеві культури.

Висадка відбувається навесні, коли неможливі заморозки, або восени, до перших морозів. Лунки робляться на відстані 25 см. Їх ширина повинна бути трохи більшою за кореневу систему саджанців. Ямки на чверть заповнюють сумішшю піску та органіки (перегною або компосту), рослини встановлюються з розправленими корінцями, після чого лунки засипаються вийнятим ґрунтом. Шийки рослин заглиблюються при цьому на 3 см. Місце посадки слід трохи утрамбувати та помірно полити. Якщо березень холодний, бажано саджанці першого місяця утеплити. Підійдуть обрізані пляшки із ПЕТ або банки.

Догляд

Бордюрні троянди хоч і невибагливі, але потребують мінімального догляду. Оскільки на клумбі вони ростуть на передньому ландшафтному плані, важливо своєчасно виконувати санітарну обрізку, видаляючи хворі та сухі гілочки. Обрізка, що формує, робиться при необхідності, до перших морозів в кінці осені. Зріз треба робити на 5-7 см від нирки, а свіжу дику поросль видаляють під кореневу шию.

Догляд фото опис

У перший рік саджанці потребують видалення всіх відростків після 4 листка та збирання бутонів після цвітіння. У дорослих кущів не потрібно чіпати центральні стебла, робиться лише обрізка бічних.

Фахівці радять кілька разів на рік підгодовувати кущі троянд органічними та мінеральними добривами по черзі, для кращого росту та цвітіння. Підживлення робіть відповідно до спеціального календаря.

Полив троянд потрібен помірний, відстояною водою і у вечірню добу. Поливають кущі завжди під корінь.

 

Читайте також все про вирощування жимолості їстівної, від А до Я.

Рекомендуемые товары:

Комментарии: