Вирощування крупноквіткових гладіолусів вдома

Великоквіткові гладіолуси -вирощування вдома фото опис

Вирощування крупноквіткових гладіолусів вдома

Вирощування квітів вдома –– цікаве та захоплююче заняття. Не всі знають, що квіти, які ми звикли бачити на присадибних ділянках, легко можна вирощувати вдома, так одними з них є крупноквіткові гладіолуси.

Опис видів та сортів крупноквіткових гладіолусів

Існує дуже велика різноманітність гладіолусів і в даний час відомо більше 250 сортів. Сорт Колумбіна, з гарним білувато-червоним забарвленням, або сорт Білокам’яний Київ, на одній рослині може бути близько 40 бутонів. На відміну від сорту Уайт сіті, хоч він так само білосніжно білий, на одній рослині може бути всього 23 бутона. Сорт Тинкербелл, має суцвіття у вигляді колоса та вогняно-помаранчеве забарвлення. Не менш цікавий сорт –– Грінбер, він має яскраві жовто-зелені бутони. Дуже привабливим є сорт Боу Піп, з гофрованими по краю пелюстками абрикосового кольору.

Опис видів та сортів крупноквіткових гладіолусів фото опис

Темно-лілові бутони у сорту Рамусус Робінет, які підходять для висаджування у підвісні кашпо, мають по 5-8 бутонів. Сорт принц Клаус, дійсно дуже тендітна квітка, маюча тонкий стебель та цікаве біло-рожеве забарвлення, у суцвітті зазвичай близько 5-9 бутонів. Гладіолус Наталі, ніжно рожевий, з малиновою серединкою, має близько 15 бутонів у суцвітті. І це лише невелика частина різнобарвної квітки.

Гладіолус –– доволі масивна рослина, з товстим та тяжким стовбуром, тому для габаритних видів рекомендується використовувати підвязку, яку можна зробити самостійно з гілок дерев та мотузок.

Як посадити крупноквіткові гладіолуси вдома

Звичайно перед посадкою квітів необхідно обробити горщик у розчині, наприклад перманганату калію, даби позбутись грибкових інфекцій та шкідників. Весною, за 2-3 тижні до посадки цибулин, з посадкового матеріалу потрібно прибрати криючі луски та залишки минулорічного коріння. Робіть це обережно, щоб не пошкодити паростки, які вже прокинулися. Огляньте усі цибулини, та приберіть ті що виглядають хворими. Чисті, сухі та здорові цибулини розкладіть у коробки, та залишіть у освітленому місці.

Висота стебел гладіолуса може досягати до 150 сантиметрів, тому для такої рослини потрібен підходящий горщик, який буде за діаметром не менше 30-40 сантиметрів. На дно горщика потрібно викласти керамзит, адже він відіграє важливу роль в правильному вирощуванні рослини, розподіляючи воду та створює необхідні умови для квітки, окрім цього гладіолуси не переносять застою води. 

Догляд за квітами після посадки 

Під час росту рослини її потрібно підкормлювати близько 5 разів за сезон. Поливати квіти по мірі висихання грунту декілька разів на тиждень, зранку та ввечері. Влітку, під час сильної спеки, бажано поливати квіти частіше, орієнтовно по всиханню верхнього  шару грунту, запотреби навіть щодня, не дивлячись на любов гладіолусів до сонця. Вода для поливу має бути відстояна, і по можливості нагріта на сонці, або ж кімнатної температури. При поливі вода не має потрапляти на листя, це може призвести до гниття квітки. Гладіолуси, найкраще буде розмістити на південній стороні, подалі від протягів, найкраща температура для росини, +20 градусів. Вологий грунт закривають мульчею для збереження вологи, та попереджання з’явлення бур’янів. Для того щоб збільшити термін цвітіння рослини, вона має рости при температурі не більше +13 градусів.

Догляд за квітами після посадки  фото опис

Пересаджувати гладіолуси можна до початку активного цвітіння, з частиною грунту у якому росла квітка. 

На початку жовтня настає час викопувати цибулини, та обрізати листя до 3-5 сантиметрів. Після цього цибулини потрібно помістити у прохолодне місце (не більше 6 градусів) загорнувши у газету. 

Для розмноження цибулину можна поділити на дві частини та посадити зрізом вверх. Також є варіант розмноження насінням, але у домашньому розведенні метод являеться не практичним, так як рослини втрачають сортові особливості.

В підсумку

Домашні квіти інколи вимагають куди більше уваги, чим ті що вирощуються у відкритому грунті, але ця краса того варта. Гладіолуси, дивовижні та яскраві квіти і просто неможливо не милуватись такою величезною палітрою кольорів, форм та видів, особливо коли ці квіти можна вирощувати прямо на підвіконні. Це рослина за якою дійсно є бажання доглядати, та бачити як вона з кожним днем росте та стає красивішою.

Читайте також про те, як вирощувати з насіння будь-які квіти у себе вдома: //www.greenmarket.com.ua/blog/na-podokonnike/yak-virostiti-kimnatnu-roslinu-z-nasinnya/ 

Рекомендуемые товары:

Комментарии: