10 найважливіших справ у саду у вересні

10 найважливіших справ у саду у вересні фото опис

Збір врожаю та переробка, полив та підживлення рослин — починається підготовка до зимівлі та наступного сезону, у тому числі висаджування нових саджанців.

Роботи у саду

У вересні триває збирання врожаю з садових дерев та ягідних чагарників. На початку осені встигають пізні гібриди яблук і груш, сливи, горобина. Збір ведеться від нижніх гілок до верхніх. Плоди пізніх гібридів зберігаються довго, підготуйте заздалегідь місце, де їх зберігатимете.

Під дерева і чагарники настав час внести підгодівлю. Рясний урожай виснажує самі дерева та ґрунт під ними, виникає потреба в поживних речовинах. Уникайте добрив на основі азоту, щоб не виникло бурхливого росту зеленої маси. У вересні потрібні калійні та фосфорні мінеральні комплекси: хлористий та сірчанокислий калій, суперфосфат та звичайна зола.

У вересні варто обробити фруктові дерева препаратами від комах-шкідників, коли листя ще на гілках, а шкідники не сховалися в землю. Не рекомендуємо процедуру відкладати на жовтень, комахи в грунті будуть не так вразливі до інсектицидів. Застосовують зазвичай Актару та її аналоги.

Небажано на зиму залишати пристовбурні кола без прополювання. Їх треба очистити від бур’янів, що встигають розмножитися до холодів. Очищення потребують і простори між рядами малини та полуниці. Можна підкопати коріння бур’янів і обробити їх листя гербіцидами. Після очищення ґрунт треба розпушити та утеплити. Як мульчу використовуйте тирсу, торф або перегній.

Роботи у саду восени

У вересні після посушливого літа робляться спеціальні вологозарядні поливи, щоб вода проникла в грунт на метр-півтора. Тому юним деревцям треба до 40 л, середнім приблизно 60 л, великомірним деревам понад 100 л води. Але такі поливи варто робити лише коли 2/3 листя облетіли.

Проводиться санітарне обрізування. Після ретельного огляду з дерев і кущів видаляються всі хворі та сухі гілки. Деякі відразу роблять формуючу обрізку, інші залишають її до лютого. Полуницю теж варто прорідити від великого листя та вусиків.

У вересні садять новий чагарник і дерева, обравши що сподобалося в розплідниках. При вересневій посадці у саджанців якраз до морозів є час випустити коріння. За пару тижнів до посадок готуються ями та родюча ґрунтова суміш.

Стовбури дорослих дерев треба побілити. Це робиться не тільки для захисту від різних шкідників, а й щоб уберегти від небезпечного сонячного проміння січня-лютого. Відбиті від снігу, вони шкодять стовбурам. Побілення проводиться водоемульсійними фарбами, стійкими до осінніх опадів. Додатково рекомендують вкрити стовбури та великі гілки мішковиною або іншим покриттям, що захищає від світла.

Малина потребує чергового обрізання. Щойно зібравши ягоди ремонтантних сортів, їх обрізають разом із літніми. Ремонтантні гібриди зрізають або повністю, або залишаючи 3-4 сильні гілки, утепливши на зиму — тоді ягоди з’являться в перші літні місяці. У літніх сортів малини просто відсікаються бурі відцвілі гілки, а молоду поросль коротшають до деревних ділянок.

З дерев треба прибрати ароматичні пастки, ловчі пояси, знищувачі комах. Вміст спалюється, пастки треба вичистити та зберігати до весни у сухому приміщенні. Не зайвим буде очистити стовбури фруктових дерев від моху та наростів, що могли з’явитися під ловчими поясами.

Роботи на городі

У вересні на городах прибирають пізні бульби картоплі та коренеплодів:

  • ріпу;
  • моркву;
  • редиску;
  • буряк.

Урожай забирається на зберігання, якщо перетримати його на ґрунті, опади та комахи викличуть псування.

Парники та теплиці вже треба закривати, у вересні нічні холоди згубно вплинуть на зростання та врожайність культур. Грядки з осінньою зеленню також варто прикрити.

Роботи на городі фото опис

Якщо влітку на городі були в масовому порядку виявлені грибкові та бактеріальні захворювання, ґрунт потребує обробки біопрепаратами. Це усуне проблеми наступного року. Від різних плямистостей, гнилей, парші стануть у нагоді засоби:

  • Фітоспорін-М;
  • Гліокладин;
  • Гамаїр;
  • Алірін-Б;
  • Бактофіт.

Для розсади навесні варто заздалегідь приготувати ґрунт. Видобути мерзлу землю з-під снігу проблематично. У вересні можна зібрати в мішки ґрунт із грядок, видалити з нього бур’яни. Зберігається він у сухому місці поруч із компонентами, що стануть у нагоді в кінці зими для розсади: торфом, піском.

Ґрунтові огірки та помідори наприкінці вересня забираються, бадилля видаляється з грядок, щоб не провокувати розвиток шкідників. Зелені помідори дійдуть на підвіконні.

Якщо у вас є теплиці, варто готувати їх до зими наприкінці місяця. До початку жовтня бажано зібрати врожай також з неопалюваних теплиць, землю прокопати, вимити теплиці зсередини та провітрити.

Вересень – оптимальний час для посіву сидератів:

  • гірчиці;
  • фацелії;
  • гороху;
  • суріпиці.

До морозів ці культури підростуть, розпушуючи ґрунт і не даючи місце бур’яну. Після перших холодів можна сидерати залишити, а можна вкопати в землю.

Восени городники зазвичай закладають високі грядки за допомогою зайвого бадилля, обрізаних гілок та газонної трави. Важливо, щоб відходи були чистими, без слідів захворювань та шкідників.

Пізня капуста у вересні потребує догляду. Треба регулярно перевіряти та прибирати гусениць, слимаків, присипаючи качани та простори між грядками золою. Якщо через сильні опади качани тріскаються, капусту треба підкопати (бокове коріння відсічеться, доступ до вологи зменшиться). Якщо вересень сухий, навпаки, потрібно поливати кожні 5 днів.

У город одночасно з перекопуванням грунту та видаленням бур’янів закладається осіння порція добрив. Важливо, щоб у підживленні не було азоту. Відмінно себе зарекомендував суперфосфат та зола.

Робота у квітнику

Найважливіша частина вересневої роботи на клумбі – висадка цибулинних: шафрану, гіацинту, нарцису, тюльпану, пролісків. Всі вони люблять сонячні ділянки, захищені від вітрів, подалі від води. Посадка ведеться на глибини 3 зростів цибулин. Розміри лунок – 4 діаметри цибулин.

Багаторічник, що розрісся, треба розсадити, акуратно розділивши кореневища. На кожній частині має залишитися активна брунька.

Троянди у вересні поливати не треба, рослинам треба припинити ріст і зміцнитись до зими. Достатньо видалити нижню зелень. У дощову погоду варто над трояндовими кущами повісити навіс для захисту стовбура від води та гниття.

Роботи в квітнику фото опис

У вересні збирають та готують до весни насіння однорічних квітів: айстр, чорнобривців та інших.

Квітники треба вичистити та укрити мульчею. Виходьте із прогнозів погоди. Перш ніж гримнуть холоди та дощі, робиться нова прополка. На багаторічниках видаляються сухі жовті пагони, декоративні частини можна залишити до жовтня. Не зайвим буде замульчувати грунт на клумбі шаром в 5 см. Це позбавить від розпушування та прополювання в березні, заодно і забезпечить захист від холоду та шкідливих комах.

У клумбу вноситься осіння порція підживлення. Багаторічні культури потребують фосфору, калію, магнію. Радять вносити мінеральні комплекси у першому тижні вересня, а згодом на початку жовтня.

Ряд квітів з цибулинами та бульбоцибулинами не зимують у нашому регіоні, їх треба прибирати з ґрунту після засихання листя. До таких культур належать:

  • бегонії;
  • гладіолуси;
  • жоржини.

Процедура проводиться в сухі дні, одночасно з вибракуванням слабких кореневищ та промиванням розчином марганцівки. Бульби можна зберігати в холодильнику чи підвалі.

Сухої осені півонії потрібен частий полив і підживлення фосфором і калієм. Ці квіти краще розмножувати поділом якраз у вересні.

Не забудьте подбати про саджанці у контейнерах. Одні рослини треба занести до будинку, інші висадити у ґрунт і вкрити на зиму, треті – викопати та залишити у темному приміщенні. Наприкінці вересня трапляються нічні морози, це занапастить кореневу систему залишеної без нагляду у зовнішньому контейнері рослини.

Ліаноподібні декоративні культури обрізаються, забираються з опор і утеплюються на зиму. До таких можна віднести каприфоль чи жимолість.

У вересні садівники роблять обрізку живоплоту, щоб підтримати її форму. У листопадних рослин відсікаються хворі та сухі пагони, стебла, що ростуть у непотрібний бік.

Залишається лише підстригти газон та внести підживлення у вигляді сульфату калію або суперфосфату. Бур’яни та відходи видаляються. Якщо вересень стоїть сухий, щотижня робиться полив. Також важливою є аерація садовими вилами.

Читайте також, яким має бути догляд за ягідними чагарниками у серпні.

 

Рекомендуемые товары:

Комментарии: